Oorsprong

Lisa Böll, een van de oprichters, in 1992.

Hoe het begon

De Kultuurwerkplaats werd in 1991 –toen Kultuur nog heel eigentijds met een ‘K’ werd geschreven- door kunstenaar Lisa Böll en haar partner Harry Franx opgericht als een ‘activiteitencentrum voor kunstvorming en beleving’ in Oosterbeek. Inwoners konden er kiezen uit een groot aanbod van cursussen, workshops en lezingen. Ruim 30 jaar later is de Kultuurwerkplaats een niet meer weg te denken pijler in het culturele leven van Oosterbeek.

In 2009 is de Kultuurwerkplaats verbouwd tot de vorm die het nu heeft. Toen de ontwerpers aan de slag gingen, stond hen één doel duidelijk voor ogen: een plek ontwerpen waar je wordt uitgedaagd om creatief samen te werken. Ze kozen voor een ruwe maar toegankelijke vormgeving met wanden van leemstuc en de Oosterbeekse ontwerper Ruud Jan Kokke maakte meubels waarin hergebruik van materialen de toonzetting bepaalde. De sfeervolle inrichting maakt dat nieuwe bezoekers regelmatig bij binnenkomst zeggen: “Wat een mooie plek is dit!”

Na ruim dertig jaar betrokkenheid, hebben Lisa en Harry in 2023 een stapje teruggedaan en het stokje overgedragen aan hun dochter Merel Franx en documentairemaker Hans Hermans, die al 15 jaar als vrijwilliger verbonden is aan de Kultuurwerkplaats en de stichting Filmhuis Oosterbeek. Net als de oprichters delen Merel en Hans de overtuiging dat de Kultuurwerkplaats een plek moet zijn die culturele activiteiten ontwikkelt, programmeert en faciliteert. De Kultuurwerkplaats wil onder hun leiding een inspirerende werkplaats te zijn waarin je wordt uitgedaagd om kunst te maken en/of ervan kunt genieten. Een plek ook waar iedereen welkom is en mensen bij elkaar komen om te leren van elkaars ervaring en expertise.