Ambergris

Doorgaans staan er duo’s op het podium van de Kultuurwerkplaats in de Jazz Sunday-serie maar op zondag 5 november 2023 maakten we een uitzondering op die regel voor het internationale kwartet Ambergris. Ze wonnen de Records On Tour-prijs en toen onze programmeurs ze bij de uitreiking van die prijs hoorden spelen, waren ze direct overtuigd.

Ambergris is vernoemd naar de wonderlijke grijze substantie die ontstaat in het darmstelsel van potvissen; deze kostbare stof wordt gebruikt voor de fijnste parfums. De band gebruikt het als metafoor voor het creatieve proces, waarbij ervaringen en emoties worden samengebald tot schoonheid. “Een chaotische massa verhalen in constante mutatie, verteerd en omgevormd tot muziek”, aldus bandleider Nicolò Ricci, die tekent voor de composities.

Bij de duo’s die vaak bij Jazz Sunday spelen concluderen we na afloop van het optreden nogal eens verheugd dat het resultaat meer was dan de som der delen. 1+1 wordt dan 3. Als we die vergelijking doortrekken dan maakt Ambergris er op zondagmiddag 5 november met hun energieke spel 1+1+1+1=5 van.

Wat een talent en bezieling spat er deze zondagmiddag van het podium.

Hieronder de impressie die onze vaste fotograaf Flip Witte maakte van soundcheck, lunch en het optreden zelf.