Ronald Snijders & Elizabeth Fadel

Bij sommige optredens weet je al tijdens de soundcheck dat het een feestje gaat worden. Zo ook op de zonnige zondagmiddag van 4 juni 2023 als fluitist Ronald Snijders en pianiste Elizabeth Fadel hun instrumenten warmspelen in de Kultuurwerkplaats.

Ze zijn al vroeg gekomen en de gretigheid waarmee ze hun stukken doorspelen, belooft veel goeds voor wat er komen gaat. Fadel, met een lach achter de piano en Snijders op een barkruk naast haar, hebben er zin in en dat spat van de soundcheck af.

Het is al bijna tropisch warm in de zaal als het concert begint en Snijders de zaal meeneemt op de klanken van de kaseko, de Surinaamse muziek die hij leerde kennen in zijn jeugd in Paramaribo. Vol liefde spreekt hij over zijn vader Eddy Snijders, professioneel fluitist in Suriname, die een grote invloed heeft gehad op de Surinaamse muziek én op die muzikale ontwikkeling van zijn zoon. Zelfs nadat de jonge Ronald de contrabas van zijn vader kapot liet vallen, kon zijn vader nog om zijn zoon lachen, zo vertelt Snijders de zaal.

Hij zal die lach van zijn vader geërfd hebben.

Dat blijkt wel uit het plezier waarmee Snijders het publiek aan het slot van het optreden voorgaat in een polonaise over het podium. Een betere afsluiting van het eerste deel van het seizoen 2023 van Jazz Sunday is op deze zonnige dag nauwelijks denkbaar.

Hieronder vind je weer de prachtige foto’s die onze fotograaf Flip Witte maakte voorafgaand aan -en tijdens het concert.