Ben van Gelder & Reinier Baas

Wat is het zondagmiddag 5 maart 2023 verleidelijk je ogen dicht te doen en weg te dromen bij de muziek die in de Kultuurwerkplaats klinkt. Als je dat doet, zou je zomaar denken dat er een band van minstens vier leden op het podium staat. Niets is minder waar. Slechts twee muzikanten brengen vandaag het dynamische en lyrische geluid voort, dat je genietend je ogen doet sluiten.

Het zijn dan ook niet de minste muzikanten.

Niemand minder dan saxofonist Ben van Gelder en gitarist Reinier Baas staan vandaag op het affiche van Jazz Sunday. De twee zijn goede vrienden en dat is te merken deze zondag. Je ziet het tijdens de soundcheck, waarbij een blik genoeg is om elkaar te begrijpen. Diezelfde onuitgesproken vorm van communicatie is tijdens het optreden net zo zichtbaar. Hier spelen twee vrienden die al meer dan driehonderd keer samen op podia over de hele wereld stonden.

Die ervaring is mooi, maar draagt ook een zeker risico van routine in zich. Daar is deze zondag gelukkig niets van te merken. In plaats daarvan etaleren de twee vooral spelplezier. Van Gelder in zijn prachtige solo’s op de sax en Baas, die al even trefzeker én met groot gevoel voor dynamiek gitaar speelt. Zoals in het wonderschone Brother’s Keeper, dat Van Gelder schreef voor zijn broer.

Puur genieten. Met je ogen open, of dicht.

 

Ook dit keer maakte onze huisfotograaf Flip Witte weer mooie foto’s voorafgaand aan -en tijdens het concert. Een selectie van deze foto’s is hieronder te bekijken en -gratis- te downloaden.