Benjamin Herman & Mayuko Katakura

De beide muzikanten die zondagmiddag 12 februari op het podium van een tot de nok toe gevulde Kultuurwerkplaats staan, hebben iets gemeen: beiden namen ze lang geleden deel aan de prestigieuze Thelonius Monk-competitie in New York. Vernoemd naar misschien wel de meest invloedrijke jazzpianist aller tijden.

Het is dan ook vast geen toeval dat Benjamin Herman en de Japanse pianiste Mayuko Katakura tijdens de eerste set van hun optreden enkel en alleen werk van deze jazzgigant spelen. En hoe!

Met haar ogen gesloten en een aanslag die aan percussie doet denken, speelt Katakura volledig in de geest van Monk. In het eerste nummer is ze nog wat voorzichtig, maar daarna gaan in ‘Reflections’ en ‘Blue Monk’ alle remmen los. Als er een jazzhemel bestaat, kijkt de oude Thelonius vanmiddag ongetwijfeld vol tevredenheid toe.

Het maakt deze special edition van Jazz Sunday tot een hele bijzondere. Natuurlijk door het spel van de Japanse toppianist, maar zeker ook door het spel van Benjamin Herman. Hij was het die in 2019 onze concertserie Jazz Sunday aftrapte. En als je hem Cole Porter’s ‘Love for Sale’ hoort spelen, dan zou je willen dat hij elk weekend naar Oosterbeek kwam.

Als je nog even wilt nagenieten van het concert, dan kan dat met de prachtige foto’s van onze fotograaf Flip Witte die je hieronder vindt.