Joost Lijbaart & Wolfert Brederode

In het begin is er alleen een klank.

Zo ijl dat hij nauwelijks hoorbaar is. Percussionist Joost Lijbaart haalt het geluid uit een soort klankschaal en begint zo aan een improvisatie, zonder te weten waar die hem heen zal voeren.

Gelukkig is hij niet alleen. Daar is ook pianist Wolfert Brederode, die met gesloten ogen, de handen zwevend boven de toetsen van de piano, in opperste concentratie afwacht tot hij zijn eerste noten kan spelen. Het begin is abstract, maar dan ontstaat er een melodie, eerst nog zoekend, dan steeds vaster. Nu is het Lijbaart die goed moet luisteren en op zijn beurt de melodie met een ritme ondersteunt.

Zondagmiddag 5 februari 2023 zitten op het podium van de Kultuurwerkplaats nu eens geen muzikanten voor wie de bebop heilig is. Die elke noot willen spelen, altijd in dienst van de groove.

Joost Lijbaart en Wolfert Brederode doen iets anders. Dit zijn muzikanten die in hun spel juist de stilte opzoeken. Luister maar eens hoeveel ruimte Brederode in de opening van Common Fields overlaat voor Lijbaart. Hier geen pianist die alles ‘vol’ speelt, maar die juist samen met de percussionist één geluid probeert te creëren. Alsof ze samen één instrument bespelen.

En dat blijven ze doen. Ook als het tempo omhooggaat, en het ritme een dwingende cadans wordt die iedereen in de zaal op sleeptouw neemt.

Improvisatie van de buitenklasse.

Als altijd maakte onze fotograaf Flip Witte weer mooie foto’s van de soundcheck en het optreden. Die zijn hieronder te bekijken en gratis te downloaden.