Hans Dulfer & Jerôme Hol

In drie jaar tijd hebben er al heel wat Nederlandse jazzhelden op het podium van Jazz Sunday in de Kultuurwerkplaats gestaan. Maar op zondagmiddag 4 december 2022 betreedt een saxofonist het podium die een wel bijzonder grote betekenis heeft gehad voor de jazz in Nederland.

Hans Dulfer is de naam.

De man die er als blazer prat op gaat ‘mijn hele leven Sonny Rollins na te doen, terwijl ik dat helemaal niet kan’. Wat hij wel kan: samen met zijn -meer dan uitstekende- gitarist Jerôme Hol de bomvolle Kultuurwerkplaats veranderen in een dansende massa.

Want waar Hans Dulfer is, daar is het feest.

Hij speelde al in 1968 met drummer Han Bennink op het openingsconcert van Paradiso, haalde vervolgens alle grote namen van de internationale jazz naar Nederland, was grondlegger van het Bimhuis, omarmde als bespeler van de tenorsax andere muziekstijlen dan jazz, van speedmetal tot house en werd een jazzheld in Japan.

Hij is dus de personificatie van vele decennia muziekgeschiedenis, maar vandaag speelt hij in Oosterbeek met zijn 82 jaar net zo goed met volle overtuiging in het hier en nu.

Wanneer hij dat dan ook nog eens doet met zijn maatje Jerôme Hol, die hem op de gitaar blindelings weet te vinden, maar die ook alle ruimte krijgt om uit te pakken met feilloze solo’s, heeft in de Kultuurwerkplaats vrijwel niemand nog een aansporing nodig om op te staan en dansend door de zaal te gaan.

Als altijd maakte onze fotograaf Flip Witte weer prachtige foto’s achter de schermen en van het concert. De fotogalerie beslaat drie pagina’s. Onderaan kun je wisselen van pagina en zo kun je alle foto’s bekijken.