Angelo Verploegen & Jasper van Hulten

Soms maak je een concert mee waarbij alles samenvalt.

Dat gebeurt op zondagmiddag 6 november 2022 als blazer Angelo Verploegen en percussionist Jasper van Hulten op het podium staan van Jazz Sunday in de Kultuurwerkplaats Oosterbeek. Samen vertolken ze -in een volstrekt eigenzinnige interpretatie- het wereldberoemde werk van Duke Ellington.

Het lijkt een onmogelijke opgave. Want hoe breng je zonder piano en contrabas de muziek tot leven van misschien wel de belangrijkste componist uit de geschiedenis van de jazz?

Het antwoord: door twee topmusici naast elkaar te zetten die in volledige vrijheid, maar tegelijkertijd in voortdurend onderling contact, de grenzen opzoeken van hun instrument en hun talent.

Dan kan het dus gebeuren dat alles samenvalt en zelfs de elementen een partijtje meespelen. Luister maar hoe tijdens ‘A Flower is a Lovesome Thing’ de regen op het dak van de Kultuurwerkplaats roffelt en zich vermengt met het geluid van de brushes van Van Hulten die over zijn snaredrum vegen.

Of hoor eens hoe Verploegen in het dampend swingende ‘Caravan‘ met bijna chirurgische precisie zijn noten plaatst, zonder dat je ook maar een moment het gevoel krijgt dat hier iemand speelt die zijn publiek wil imponeren.

Altijd staat het duo in dienst van de muziek. En daarmee van de betovering.

Foto’s van soundcheck en het concert zijn in het album hieronder te bekijken.