Tineke Postma & Marc van Roon

Wie gebruik je voor je inspiratie als je muziek wilt schrijven die ertoe doet?

Saxofonist Tineke Postma die zondag 2 oktober 2022 op het podium van Jazz Sunday staat, weet wel raad met die vraag. “Voor mijn laatste album Freya heb ik me laten inspireren door sterke vrouwen”, vertelt ze aan een bomvolle zaal. “Vrouwen als Freya, de godin die in de Noorse én Friese mythologie symbool staat voor creatie, liefde en vruchtbaarheid. Maar ook door Aspasia, de vrouw uit Athene die grote invloed heeft gehad op Plato en Socrates.”

Als ze daarna het wonderschone Aspasia and Pericles inzet, horen de bezoekers in de Kultuurwerkplaats vrijwel ademloos waar inspiratie toe kan leiden. Begeleid door haar echtgenoot Marc van Roon op piano, speelt Postma het nummer vol overtuiging met een imponerende beheersing van haar instrument.

Om daarna nog zo’n sterkte vrouw te noemen door wie ze zich al sinds haar jeugd heeft laten inspireren: Maria Callas, de operazangeres die aria’s naar nieuwe hoogten wist te brengen. “Ze heeft me geleerd hoe belangrijk ademhaling is. Zeker ook voor blazers als ik. Als ik goed adem, speel ik goed.”

Aan het applaus te horen, zit het met die ademhaling op deze eerste zondag van oktober wel goed.

Als altijd maakte onze fotograaf Flip Witte weer een serie prachtige foto’s tijdens soundcheck, achter de schermen en tijdens het optreden. Die zijn hieronder te bekijken en eventueel te downloaden.