Toon Roos & Juraj Stanik

“Ik wil een ontboezeming doen”, zegt Toon Roos. Hij heeft op dat moment al drie nummers gespeeld met een bevlogenheid die je als toeschouwer het gevoel geeft dat de saxofonist niets minder dan zijn ziel op het podium legt.

“Ik heb door de pandemie twee jaar niet kunnen spelen. Dit is mijn eerste optreden sinds de eerste lockdown”, zegt Roos, de emotie zichtbaar op zijn gezicht.

En ineens begrijp je als toeschouwer wat je eigenlijk al die tijd al voelde.

Begrijp je waarom dit concert zo bijzonder is. Begrijp je de inzet en bovenal het plezier waarmee Toon Roos en Juraj Stanik die 3e april op het podium van Jazz Sunday staan.

Pianist Stanik is voor veel vaste vrienden van Jazz Sunday geen onbekende. Hij speelde al eerder in de Kultuurwerkplaats met jazzlegende Ack van Rooyen, die eind 2021 zou overlijden. Bij het concert met Van Rooyen was Stanik een echte begeleider, in een dienende rol. Vandaag is het anders. Roos geeft hem alle ruimte voor lange improvisaties die zoveel groove hebben dat Toon Roos niet stil kan staan en dansend over het podium gaat.

Jazz als bevrijding.

En gelukkig maakte onze vaste fotograaf Flip Witte tijdens de soundcheck, lunch en het concert weer een serie prachtige foto’s die je hieronder kunt bekijken.