Ack van Rooyen & Juraj Stanik

“Een van de voordelen van ouder worden, is dat je als muzikant altijd voor een jong publiek speelt”, zegt Ack van Rooyen waarna de 89-jarige bugelspeler het prachtige Leaving inzet met een passie alsof er een twintiger op het podium van Jazz Sunday zit.

We overdrijven niet als we schrijven dat we op 1 december 2019 een nestor van de Nederlandse jazz te gast hebben. De man die speelde met grootheden als Miles Davis en Dizzy Gillespie en die in de jaren vijftig -na een langdurig verblijf in New York- de bebop naar Nederland bracht. Nu speelt hij samen met zijn vaste begeleider Juraj Stanik in een afgeladen volle Kultuurwerkplaats. Uit de kaartverkoop was in de weken daarvoor al op te maken dat niemand deze kans wil missen om de legende die van Rooyen is, bij ons aan het werk te zien.

En de meester stelt niet teleur. Eigenzinnig, met een raak geplaatste grap tussen de nummers door, verovert hij het publiek dat hij achteraf in een mailtje zal prijzen om het ‘luisterend vermogen’. “Het was beere leuk”, schrijft van Rooyen ook nog. Hij wil het graag nog eens over doen.

Dat zal er helaas niet meer van komen. Een jaar later overleed Ack van Rooyen. Hij werd 91 jaar. In zijn rouwadvertentie stond: The song has ended but the melody lingers on.