Han Bennink & Joris Roelofs

Als je het over de drummer Han Bennink hebt, schieten superlatieven al snel te kort. Deze jazz-crack LEEFT ritme en dat hebben we gemerkt tijdens de vierde editie van Jazz Sunday op zondag 1 september 2019. Verwacht niet dat hij voor aanvang van het concert een compleet drumstel uit de auto tilt. Dat heeft hij namelijk helemaal niet nodig. Waarom zou je ook, als je net zo makkelijk op een barkruk of de vloer van de Kultuurwerkplaats los kunt gaan?

En dan zijn muzikale metgezel Joris Roelofs. Nog zo’n muzikale vrije geest die een perfecte instrumentbeheersing paart aan het vermogen om zonder angst elke improvisatie in te duiken. Tussen de nummers door vertelt hij honderduit over de filosofen die hem inspireren om vervolgens zijn volgende compositie aan te kondigen.

Met droge ogen: “Deze kent Han nog niet. Maar dat is niet erg geloof ik.”

Bennink schrikt er niet van, sluit zijn ogen en valt al drummend in zonder te weten waar hij uit zal komen. En de bezoekers van Jazz Sunday die het geluk hebben bij dit gedenkwaardige concert aanwezig te zijn, zien dat het goed is.